• Werkt in heel Europa
  • 14 dagen gratis uitproberen
  • 24 maanden garantie
  • Al meer dan 120.000 tevreden klanten
De top 6 beste vaste persoonsalarmering ouderen in Nederland

De top 6 beste vaste persoonsalarmering ouderen in Nederland

Natuurlijk wilt u op eigen benen blijven staan. Uw zelfstandigheid is een groot goed. Net als uw veiligheid. Maar misschien heeft u ook wel wat klachten, waardoor u minder vast ter been bent. Of bent u weleens duizelig? Zijn uw naasten bezorgd? Of u zelf misschien? 

Een alarmsysteem aan huis zorgt voor een groter gevoel van veiligheid en zelfstandigheid. Want het is natuurlijk heel fijn om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Maar tegelijkertijd kan het ook voor ongerustheid bij uw naasten zorgen en misschien ook wel bij uzelf. Want stel dat er iets gebeurt en er is niemand in de buurt die kan helpen?

 Met een alarmsysteem is hulp altijd dichtbij en als het nodig is, ook snel onderweg. 

Gelukkig zijn er oplossingen. Waarmee u zich zekerder voelt. Die uw zelfstandigheid en uw veiligheid een handje helpen. Zoals een alarmsysteem. Dat moet dan wel een goed en betrouwbaar alarm zijn dat perfect aansluit bij uw wensen en behoeftes. 

Welk alarm is dat? Om u veel uitzoekwerk, tijd en moeite te besparen hebben we in dit blog een overzicht gemaakt van de top 6 vaste alarmsystemen. Zodat u makkelijk en snel bepaalt wat voor u de beste keuze is.

Wat is een persoonlijk alarmsysteem precies? 

Met een persoonlijk alarmsysteem slaat u alarm als er iets met u aan de hand is. Als u gevallen bent, bijvoorbeeld, en hulp nodig heeft. Maar ook als u bezorgd bent om uw partner of ouder en snel wilt checken of alles in orde is.  Met een persoonlijk alarmeringssysteem heeft u binnen enkele minuten contact met elkaar. 

Er zijn 2 soorten alarmtoestellen: een horloge en een SOS-knop. Een SOS-knop draagt u aan een koord, ketting, hanger of aan uw riem. Het alarmhorloge draagt u, net als een normaal horloge of smartwatch, om uw pols.

Deze alarmen hebben allemaal een alarmknop. Als u deze knop 2 seconden indrukt, dan maakt het systeem contact met een van uw contactpersonen. Meestal is dat een partner, kinderen of een mantelzorger. 

Zodra uw contactpersoon opneemt, kunt u met elkaar praten. Hulp is dus altijd dichtbij. Is dit telefoontje voldoende? Of heeft u meer hulp nodig, bijvoorbeeld een dokter of ambulance? De contactpersoon kan snel actie nemen en u helpen.

Welke persoonsalarmeringen zijn er? 

De volgende alarmen zijn er op de markt: 

Een vast alarm in huis

Dit alarm is met name geschikt voor mensen die niet zelfstandig naar buiten gaan. De woning van deze mensen is van  beperkte omvang. Dit blog gaat over dit soort alarmsystemen. 

Een mobiel alarm

Dit alarm is voor mensen die wel zelfstandig hun huis verlaten. Deze mensen hebben geen mobiele telefoon, of nemen deze niet altijd mee, of zijn er niet handig mee. Een mobiel alarm is een handig alternatief een mobiele telefoon.

Een paniekknop

Een paniekknop wordt het meest gekocht door mensen die er wel zelfstandig op uit gaan en die zich ook op hun gemak voelen met hun mobiele telefoon. Maar die behoefte hebben aan wat extra zekerheid.

Een seniorentelefoon

Een seniorentelefoon is eigenlijk een eenvoudige mobiele telefoon. Deze moet u dus nog steeds opladen en meenemen. Een seniorentelefoon is meestal aan de grote kant. 

In dit blog hebben we het over de top 6 vaste alarmen. Wilt u meer informatie over alarmhorloges en alarmknoppen? In deze overzichten bespreken we de 13 beste alarmhorloges en de top 11 alarmknoppen. 

Wat is een vast persoonsalarm voor ouderen nu eigenlijk?

Een vast persoonsalarm is een alarmsysteem in huis. Vaste personenalarmering bestaat meestal uit 3 onderdelen: een hoofdunit die verbonden is met een draagbare noodknop. Deze draagbare noodknop draagt u bij zich. En een noodcentrale. 

Zodra u de noodknop indrukt, stuurt het systeem meteen een signaal naar de noodcentrale. Een medewerker van deze noodcentrale belt u daarna terug om de situatie te beoordelen. Reageert u niet? Of is er sprake van een noodgeval? Dan regelt de centrale direct hulp. Dat kunnen de hulpdiensten zijn, maar ook uw naasten. Of allebei. 

Verschillen tussen een vast persoonsalarm en een mobiel alarmsysteem ouderen

Wat zijn nu de verschillen tussen een vast alarm en een mobiel alarm? 

Vast persoonsalarm in huis

Een vast personenalarmsysteem bevindt zich in uw woning. Het alarm is verbonden met een centrale eenheid, deze is op een vaste plek geïnstalleerd. Een vast alarm is ideaal als u het grootste gedeelte van de tijd thuis bent. Het is direct aangesloten op de stroomvoorziening. U hoeft het dus nooit op te laden.

Draagbare alarmknop ouderen

Met een draagbaar alarmsysteem, zoals een alarmhorloge of alarmknop, bent u flexibeler. Dit soort mobiele personenalarmering werkt binnenshuis, maar is eigenlijk ontworpen zodat u overal naartoe kunt. U draagt het als u boodschappen doet of een dagje erop uit gaat. Met sommige alarmknoppen kunt u zelfs op vakantie. 

Draagbare alarmknop voor mensen die dwalen

Een draagbaar alarm beschikt over GPS-tracking. Hiermee zien naasten en hulpdiensten precies waar u bent. Met een draagbaar alarm kunt u dus gaan en staan waar u wilt en op elke plek om hulp bellen. 

Zo’n mobiel alarmsysteem is niet alleen handig voor mensen die graag een uitstapje maken, maar ook voor mensen die soms dwalen. Zoals mensen met dementie of een andere hersenaandoening. Zo blijven zij zelfstandig, in ieder geval binnen een veilig gebied. Want ook dat kunt u met veel alarmsystemen instellen. 

 

In principe werken mobiele en vaste alarmsystemen hetzelfde. Beide helpen ze als de nood aan de man is. Voelt u zich niet goed? Dan drukt u op de SOS-knop. Die belt uw naasten of een alarmcentrale. Samen bepaalt u of het nodig is dat er iemand naar u toe komt of dat een luisterend oor voldoende is. Heeft u behoefte aan hulp? Dat is snel geregeld. 

In onze blogs over alarmhorloges en alarmknoppen vindt u meer informatie over draagbare alarmsystemen.

 

Wat is het beste vaste alarmsysteem voor u?

Hieronder staan de vaste alarmen die op dit moment in Nederland voor senioren op de markt zijn. We hebben meerdere merken en modellen bekeken. Van ieder systeem vindt u een overzicht van de technische eigenschappen. Ook leest u wat er bijzonder is aan ieder merk, zodat u ze gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Daarna weet u welk alarm het beste bij u past. 

Welke merken vaste personenalarmering zijn er in Nederland?

In dit blog bespreken we de volgende merken: 

De top 6 vaste alarmsystemen op een rij

Hieronder vindt u per merk onze bevindingen:

Fysic

Fysic heeft op dit moment (zomer 2024) alleen de Fysic FXA-100 in het assortiment. De Fysic FXA-100  wordt met 2G aangeboden en 2G wordt uiterlijk eind 2025 uitgefaseerd. Wij raden u daarom aan een alarmsysteem met 4G te kiezen, dat kunt u langer gebruiken. 

Afbeelding met tekst, Elektronisch apparaat, Gamecontroller, joystickAutomatisch gegenereerde beschrijving

 

LeefSamen

Zelfs een abonnement met rookmelder

Leefsamen heeft verschillende diensten:

  • Bij een noodsituatie, wanneer u bijvoorbeeld gevallen bent
  • Inbraakmelder: Bij inbraak 
  • Rookmelder: Als er rook of brand in uw woning is (niet zo handig als u zelf rookt)
  • Bewegingsmelder: Als u gedurende een bepaalde periode niet beweegt (dit is instelbaar)
  • Dwaaldetectie: Als iemand gaat dwalen.

Bij Leefsamen koopt u een abonnement. De prijzen hiervan variëren van €75 tot €210. Hier komt nog een maandelijks abonnement bij. Dit kost maximaal €17.50. U kunt de pakketten gratis uitproberen tijdens de proefperiode van 3 maanden. Alle pakketten zijn achteraf uit te breiden met extra alarmeringen en sensoren.

Bij Leefsamen kunt u handmatig een alarm sturen. Dat doet u letterlijk met een druk op de knop. 

Het systeem is verbonden met internet. De bewegingsmelder registreert alleen beweging op de plek waar de sensor staat. 

In de meeste gevallen wordt Leefsamen niet vergoed door de verzekering. Dit is echter afhankelijk van uw verzekering. Wilt u het zeker weten? Controleer uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering. 

Als Leefsamen een project gestart is met de gemeente kunt u misschien in aanmerking komen voor een vergoeding via WMO. Neemt u hierover contact op met uw gemeente. 

Leefsamen wordt met een 8 beoordeeld op reviewplatform Klanten Vertellen.

Hieronder hebben we de informatie over de diensten van Leefsamen voor u op een rijtje gezet:

Leefsamen

Aantal mogelijke SOS nummers / contacten

onbeperkt. minimaal 10 mensen per groep. maximaal 2 groepen

Maandelijkse servicekosten

Basis €8.50, Plus €17.50 

Garantie

12 maanden

Aansluiting op zorgcentrale mogelijk? ja/nee

Nee. Aansluiting op beveiligingsbedrijf kan wel.

Link naar reviews

Leefsamen Reviews | Lees reviews over https://leefsamen.nl/ (klantenvertellen.nl)

Kosten aanschaf

Pakket Start €75, Pakket Standaard €155, Pakket Compleet €210 

Afbeelding met tekst, computermuisAutomatisch gegenereerde beschrijving

 

 

Noodhulpknop

De Noodhulpknop is geen standaard vast alarmsysteem. U kunt er namelijk niet mee bellen. De PersonalClick Wifi Camera Ouderen Live P08 van Noodhulpknop is een camera. Maar we willen hem toch in dit overzicht vermelden, want wellicht is het wel een interessante optie voor u. Ook al is het geen conventioneel persoonsalarm. 

De PersonalClick Wifi Camera Ouderen Live P08 is een camera met handige functies. U kunt de camera bedienen met een gratis app op uw mobiele telefoon of tablet. 

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de Wifi Camera: 

  • Nachtvisie: De Wifi Camera heeft ingebouwde nachtvisie-technologie. Dankzij deze technologie maakt de camera heldere beelden, zelfs in het donker. 
  • 355 graden draaien: De camera draait 355 graden horizontaal. Met deze functie hebt u zicht op alle hoeken van uw woning. 
  • WiFi-verbinding: Naasten of verzorgers kunnen live video bekijken. Ze kunnen dit ook opnemen vanaf hun telefoon of tablet, waar ze ook zijn. Uiteraard raden wij u aan om hierover goede afspraken te maken, om uw privacy te waarborgen. 

Noodhulpknop heeft op het onafhankelijk reviewplatform WebwinkelKeur een beoordeling van 8.8 van 10. 

Afbeelding met tekst, schermopname, Elektronisch apparaat, luidsprekerAutomatisch gegenereerde beschrijving

WoonVeilig

WoonVeilig is geen personenalarmering maar met de extra paniekknop kunt u hem wel zo gebruiken. Met WoonVeilig beveiligt u uw huis tegen brand, inbraak of lekkage. De beveiligingsdienst van WoonVeilig houdt uw huis 24 uur per dag in de gaten. Wordt er een brand- of paniekalarm geactiveerd? Dan waarschuwt de beveiligingsdienst direct alle contactpersonen tegelijkertijd. 

U drukt de paniekknop zelf in, net zoals een alarmknop. De paniekknop zit niet in het basispakket, u schaft deze aan voor €19.96. 

Nog even de voordelen van het WoonVeilig Alarmsysteem op een rijtje:

  • Het systeem is draadloos. U installeert het zelf, zonder te boren. 
  • U wordt direct geïnformeerd over een melding, op uw mobiele telefoon en per mail.
  • Het alarmsysteem is eenvoudig te bedienen met een sleutelhanger, bedieningspaneel en app
  • De melders zijn huisdiervriendelijk, u ontvangt dus geen valse meldingen
  • Het systeem bevat een ingebouwde sirene (104dB) en noodstroomvoorziening
  • U kunt het systeem instellen als stil alarm of als luid alarm. 
  • U kunt het alarmsysteem uitbreiden met binnensirenes en een buitenalarmlicht. Zo zien buurtbewoners en eventuele hulpdiensten direct waar er alarm geslagen is.  

Op het moment dat u op de knop drukt, gaat het alarm af. Het paniekalarm kan alleen uitgeschakeld worden met het bedieningspaneel. Het bedieningspaneel is een kastje met cijferknoppen, hiermee kunt u het alarm in en uitschakelen. Dit kan iedereen doen die de pincode heeft. 

Op het reviewplatform Trustpilot krijgt WoonVeilig een gemiddelde beoordeling van 4.1 op de 5 sterren. 

Afbeelding met Stekkers en stopcontacten, stekker, ontwerpAutomatisch gegenereerde beschrijving

 

Feenstra - Max Personenalarmering

U draagt de oplaadbare alarmknop aan een ketting om uw hals. Eventueel kunt u ook kiezen voor een armband. Wanneer er iets aan de hand is, drukt u op de knop. Het systeem belt dan in 1 keer meerdere contactpersonen. Dit vergroot de kans dat er iemand opneemt en dat u contact krijgt met een van hen. 

De eerste die opneemt, krijgt u aan de lijn en ziet meteen uw locatie. Reageert er niemand? Dan wordt u alsnog doorgeschakeld naar de meldkamer. 

Heeft u liever dat het alarm uw contactpersonen na elkaar belt? Dan is een ander systeem een betere optie voor u. 

Het alarmsysteem van Feenstra werkt met een simkaart. Daardoor is het systeem 100% mobiel, u kunt het zowel binnen als buiten gebruiken. 

Voor het alarm van Max Personenalarmering betaalt u een vast bedrag per maand van €23.95, plus de kosten voor de eenmalige installatie en activatie van het systeem. 

Voor de installatie heeft u 2 opties. U installeert het alarm zelf. Dan kost de installatie €27. Of een monteur  installeert het alarm voor u. Dan betaalt u €94. 

U kunt uw abonnement uitbreiden met:

  • Een armband voor in bed of de badkamer  €6 per maand 
  • Medicatiereminders  €7.50 per maand 
  • Welzijnsmeldingen €7.50 per maand

Het ouderen alarmsysteem van Feenstra heeft nog meer handige functies. Als u verward bent of de weg kwijt, dan kan het systeem dit zien. Het systeem seint dan automatisch iemand in. Het alarm heeft ook een ‘mandown’ functie. Hiermee slaat het systeem bij een ernstige val na 30 seconden alarm.

Het alarm is te vergelijken met de SOS Button Pro van LifeWatcher. 

Op reviewplatform Trustpilot krijgt Feenstra een beoordeling van 3.8 op de 5 sterren. 

[TABEL]

H4 Feenstra Max Personenalarmering

   

Batterijduur:

2 dagen

Formaat in mm

60x40x15 mm

Gewicht: in g

40 gram

Spatwaterdicht: ja / nee

Ja

Kleur knop:

Zwart

Horlogebandje : sluiting (gesp, klittenband, magneetband)

Nvt

Materiaal horlogebandje: ABS, flexibel rubber

Nvt

Werkt ook als je geen mobiele telefoon hebt ja/nee

Ja

Werkt buitenshuis ja/nee

Ja

App ja / nee

Nee

Bluetooth nodig ja / nee

Ja

WiFi nodig ja / nee

Ja

24 / 7 alarmeren in Europa ja/nee

Ja

Aantal mogelijke SOS nummers / contacten

3

Keurmerk ja / nee: welke?

WDTM keten keurmerk

Maandelijkse servicekosten

€23.95 

Garantie

?

Aansluiting op zorgcentrale mogelijk? ja/nee

?

Link naar reviews

https://nl.trustpilot.com/review/www.feenstra.com

Kosten aanschaf

Feenstra hanteert een maandtarief

[AFBEELDINGEN]

 

Afbeelding met ijzerAutomatisch gegenereerde beschrijving

 

Alleszelf.nl 

M-Alert werkt alleen lokaal in Oss, Uden en Veghel. 

Bij M-Alert kunt u 3 mensen als contactpersoon opgeven die binnen 20 minuten na alarm bij u kunnen zijn.

Voor de plaatsing van het alarm betaalt u eenmalig €70. Daarna betaalt u maandelijks abonnementskosten van €17. 

De zender is spatwaterdicht. U kunt er dus mee onder de douche. 

De afstand tussen de zender en het basisstation is ongeveer 30 meter. Het geluid (spreek en luister) komt uit het basisstation. Als u boven valt en het basisstation staat beneden, dan hoort de alarmcentrale u niet. Maar zij gaan wel hulp inschakelen. In eerste instantie proberen zij u eerst te bellen. Als u niet reageert, dan belt de alarmcentrale de contactpersonen.

Afbeelding met Elektronisch apparaat, elektronica, gadget, smartphoneAutomatisch gegenereerde beschrijving



Sleutelkluis

Is de nood aan de man? Dan moeten uw mantelzorgers of hulpverleners natuurlijk snel bij u binnen zijn. Maar vindt u het geen fijn idee om uw voordeursleutel af te geven? Wellicht is een sleutelkluisje dan handig voor u. 

U bevestigt het kluisje bij de voordeur. U hoeft zich geen zorgen te maken over de veiligheid. Op de kluis zit een code. Alleen mensen die de code kennen, kunnen bij de sleutel.

Vergoedt mijn gemeente mijn alarmsysteem via de Wmo? 

Gemeenten in Nederland moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Zij geven ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

Iedere gemeente organiseert de toegang tot deze ondersteuning op eigen wijze. Sommige gemeenten hebben een Wmo-loket, andere gemeenten hebben gekozen voor een buurtteam of een sociaal wijkteam. Deze teams zijn op de hoogte van de vergoedingen via de WMO. 

Vergoedt uw gemeente het persoonsalarm? Omdat iedere gemeente dit zelf bepaalt, is hier geen algemeen antwoord op te geven. Wij adviseren u daarom om uw gemeente te benaderen. 

Vergoedt mijn zorgverzekering een alarmtoestel?

Uw zorgverzekeraar is verplicht om de aanschaf van de noodknop te vergoeden, of een deel van het bedrag. Dit zit namelijk in het basispakket. U heeft dan wel een indicatie van uw huisarts nodig. De zorgverzekering is niet verplicht om de maandelijkse kosten voor het abonnement te vergoeden. 

Als de zorgverzekeraars de aanschaf van de noodknop vergoeden dan is dit meestal 70% bij gecontracteerde zorgaanbieders en 50% bij niet gecontracteerde zorgaanbieders (zomer 2024).

De exacte vergoeding hangt af van de verzekering die u heeft afgesloten. Meer informatie hierover vindt u in uw verzekeringspolis. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met uw verzekeringsmaatschappij. 

 

Waarop letten bij een persoonlijk alarm voor ouderen? 

Nog even in het kort. Waar moet u op letten als u een vast persoonsalarm ouderen koopt? 

Dit blog heeft de verschillende alarmen, de specificaties en unieke kenmerken van de top 6 van vaste personenalarmering in Nederland uitgebreid besproken. Hopelijk heeft u nu een duidelijker beeld van de opties en welk alarm het beste bij uw behoeftes en wensen past.

Wat is het beste alarmsysteem voor u? Hieronder vindt u een aantal belangrijke aandachtspunten op een rijtje:

  • Kwaliteit: Het alarm moet lang meegaan en u moet erop kunnen vertrouwen dat het doet wat het moet doen.
  • Gebruiksgemak: U moet het alarmsysteem eenvoudig kunnen bedienen. Want juist in  stressvolle situaties heeft u geen behoefte aan gedoe.
  • Garantie: Biedt de leverancier een goede garantie? 
  • Klantenservice: U wilt snel, goed  en persoonlijk geholpen worden. Het liefst in uw eigen taal. Zodat u het alarm altijd optimaal gebruikt. 

Natuurlijk, de technische specificaties en de kosten zijn belangrijke criteria. Maar kijk zeker ook naar de gebruiksvriendelijkheid van het alarm en de betrouwbaarheid en toegankelijkheid van de klantenservice. Deze maken het verschil. 

Een goed alarm geeft u en uw naasten een gerust gevoel, omdat u weet dat hulp altijd dichtbij is. Investeer daarom in uw veiligheid en kies het alarm dat het beste bij u en uw wensen past.

Nieuwste vaste alarm in Nederland

Vanaf 2024 biedt ook LifeWatcher een vast alarmsysteem voor ouderen in Nederland. LifeWatcher levert niet alleen aan meer dan 50 zorginstellingen, maar ook aan particulieren. Vaak worden vaste personenalarmeringen vergoed vanuit de WMO van de gemeente of door de zorgverzekering. 

De prijzen van de alarmen genoemd in dit overzicht zijn van zomer 2024. 

De meest betrouwbare en eenvoudige persoonsalarmering

Waarom kiezen mensen voor LifeWatcher.

LifeWatcher icon

Meer dan 120.000 gebruikers

Al meer dan 120.000 gebruikers gingen u voor. Niet zo gek als u weet dat LifeWatcher als enige unieke locatiebepaling via wifi-routers binnenshuis biedt en voldoet aan de hoogste normen voor privacy- en databescherming.

LifeWatcher icon

Betrouwbaar en eenvoudig in gebruik

Het alarmtoestel zelf is bewust zo eenvoudig mogelijk gehouden. Ook de app is eenvoudig in gebruik. Zelfs de meest geavanceerde functies zijn simpel in de app in te stellen. Mochten er toch nog vragen zijn, dan is onze helpdesk altijd bereikbaar.

Hoe werkt het?

LifeWatcher icon

Ook voor de (zorg) professionals

Wij hebben het WDTM-Ketenkeurmerk personenalarmering. Mede hierdoor maken ook veel professionele zorginstellingen en bedrijven gebruik van onze producten.

Heeft u vragen?

Wij staan u graag te woord.

+31 851 305 310
Support LifeWatcher

Een kleine greep uit onze partners

  • Amarant logo
  • iCare logo
  • Avics logo
  • Altide logo
  • Bol.com logo
  • Interakt Contour logo
  • Florence logo
  • Evresys logo
  • Espria logo
  • Evean logo
  • ZGMeander logo
  • Leef3 logo
  • Coolblue logo
  • Vivent logo
  • Able2 logo
  • Enovationgroup logo
  • Carintreggeland logo
  • Thuisleefgids logo
  • TZA logo
  • Thuiszorgwinkel logo
  • MobileCare logo
  • Deposten logo
  • TSN Ledenservice logo
  • Landgoed Rijckholt logo
  • ConnectZorg logo
  • GGZ Drenthe logo
  • DeTrans logo