Dankzij de snel vernieuwende technologieën van tegenwoordig kunnen ouderen met dementie steeds langer thuis blijven wonen. Op dit moment hebben ruim 380 duizend mensen de diagnose dementie. Hiervan woont meer dan 70% thuis en wordt verzorgd door een naaste.
Dit is een mooie stap vooruit. Mensen voelen zich namelijk een stuk prettiger in hun vertrouwde omgeving. Maar hoe lang kan iemand met dementie thuis blijven wonen?
Thuis blijven wonen met dementie: onze tips
Thuis blijven wonen met dementie? Dan hebben wij hieronder een aantal tips voor u!
Neem als mantelzorger niet te veel uit handen
Een belangrijk advies is dat je als mantelzorger niet te veel uit handen moet willen nemen. Vaak is dit juist de neiging die mensen hebben. Leg de nadruk juist op wat er wel goed gaat en probeer je naaste hierbij te ondersteunen.
Probeer de persoon met dementie nog zo veel mogelijk taken uit te laten voeren die wél lukken. Hierdoor blijft het gevoel van eigenwaarde behouden. Hoe hulpbehoevender, hoe sneller de achteruitgang.
Pas het huis aan
Voor thuis blijven wonen met dementie zijn soms een aantal aanpassingen in huis nodig. Vaak is het fijn als er even iemand meekijkt die hier gespecialiseerd in is.
Maak alles vindbaar
Algemene tips zijn bijvoorbeeld om de ruimtes makkelijk vindbaar te maken. Maak gebruik van duidelijke signalering en bewegwijzering, met grote letters of symbolen.
Maak alles goed zichtbaar
Probeer daarnaast voldoende contrast te creëren. Het zicht van ouderen is namelijk vaak wat minder. Geef bijvoorbeeld de deur een contrasterende kleur, zodat deze goed vindbaar is.
Herkenbaarheid is prettig
Een andere tip is om te zorgen voor herkenbare spullen. Hierdoor creëer je een prettigere omgeving voor degene met dementie. Door de woonkamer in te richten met spullen van vroeger, geeft dit een gevoel van herkenning.
Voorkom vallen
Voorkom dat je geliefde struikelt, valt of de weg kwijt raakt of niet meer thuis komt. En als het toch gebeurt, zorg dan dat iemand hem of haar kan helpen. Deze checklist geeft daar tips voor, zodat je valpartijen en erger voorkomt.
Dagbesteding
Voor iemand met dementie is het goed om lekker bezig te blijven. Hierdoor denken ze minder aan de verwarring. Je kunt hierbij denken aan dagbesteding aan huis.
Ook zijn er externe organisaties die zich hier hard voor maken. Zij organiseren geheugenspelletjes, bewegingsprogramma’s of creatieve activiteiten.
Voorkom dwaalgedrag
Een veelvoorkomend probleem is dat dementerende naar buiten gaan en het daarna even kwijt zijn. Het gevaar is dat dat zij gaan dwalen. Bij deze personen biedt het LifeWatcher dementie horloge een uitkomst.
Onze gps tracker dementie bevat een GPS-systeem. Zo kan de drager altijd worden gevolgd door zijn of haar naasten via de LifeWatcher app.
Raakt de persoon zelf in paniek? Dan bevat dit horloge ook een noodknop ouderen. Wanneer de drager van het horloge deze drie seconden indrukt, wordt automatisch de hoofdgebruiker gebeld. De andere vooraf ingestelde noodpersonen ontvangen een berichtje.
Wanneer kan een dementerende niet meer alleen wonen?
Wanneer iemand verder in zijn dementie komt, wordt de persoon steeds afhankelijker van zijn of haar omgeving. Zelf beslissingen nemen gaat minder goed en verzorging thuis wordt onmogelijk.
Daarnaast doet er zich soms een situatie voor waarbij er niemand is die kan ondersteunen. Ook dan is thuis wonen niet meer verstandig. Zo ontstaan er onveilige situaties en ongelukken.
Natuurlijk is geen situatie is hetzelfde, het moment dat een dementerende niet meer alleen kan wonen is dus voor iedereen anders. Belangrijk is om het gesprek aan te gaan.
Bereid de persoon met dementie tijdig voor en denk zelf goed na over de woonvorm. Er zijn namelijk diverse soorten. Zo zijn er verpleeghuizen, verzorgingshuizen en woonvoorzieningen. Daarnaast bestaan er ook particuliere verpleeghuizen, hiervoor heeft de bewoner geen indicatie nodig.