Natuurlijk leest u deze tips pas als u weer goed verzorgd op de bank zit. Maar met de 7 tips in dit blog kunt u misschien anderen helpen die ook weleens struikelen of wiebelig op hun benen staan.
Hoe zorgt u het beste voor uzelf als u net bent gevallen? En wat doet u als het alweer iets langer geleden is? Dat leest u allemaal hieronder.
Zeven punten om op te letten als u bent gevallen
Wat kunt u het beste doen als u net gevallen bent? Wij hebben het voor u op een rijtje gezet.
1. Hoe voelt u zich?
Bent u duizelig, misselijk of heeft u misschien andere symptomen die wijzen op een ernstige blessure?
Probeer rustig te blijven. Neem even de tijd en haal rustig adem.
2. Bent u gewond?
Heeft u een zwelling of een snij- of schaafwond? En bloedt deze wond? Probeer het bloeden dan te stoppen. Druk zachtjes tegen de wond met een schone doek.
3. Vraag om hulp:
Kunt u niet opstaan? Of heeft u erge pijn? Vraag dan om hulp. Bel iemand, liefst in de buurt. Het makkelijkste is dat met een persoonlijk alarmsysteem, zoals een alarmhorloge of andere alarmknop.
4. Blijf liggen als dat nodig is:
Bent u duizelig of heeft u erge pijn? Blijf liggen en wacht tot iemand u komt helpen. Beweeg zo min mogelijk. Zo beperkt u verdere schade.
5. Bel een dokter:
Het is verstandig om de huisarts te bellen. Zelfs als u denkt dat er weinig of niks aan de hand is. Sommige verwondingen of interne problemen komen later aan het licht. Professioneel advies is altijd een goed idee.
6. Laat anderen weten wat er gebeurd is:
Vertel iemand dat u bent gevallen. Vooral als u alleen woont. Als het nodig is, kunnen zij helpen. En u kunt hen vragen of u hen voortaan mag bellen in geval van nood. Bijvoorbeeld met uw alarmknop.
7. Schakel eventueel fysiotherapie in:
Lijkt het allemaal mee te vallen? Denk toch eens na over een afspraak met een fysiotherapeut. Zij helpen bij uw herstel. Onder begeleiding doet u oefeningen om uw kracht en balans te verbeteren.
Wanneer moet ik de huisarts bellen?
“Ik ben een paar dagen geleden gevallen. Ik heb nog wat pijntjes en vage klachten. Is het nodig om de huisarts te bellen?”
Bent u gevallen en lijkt het mee te vallen? Fijn! Bel voor de zekerheid toch even met de huisarts. Misschien willen zij u even zien. Dat kan de arts het beste bepalen. Uw huisarts zal de val ook in uw dossier willen zetten.
Ook kan de huisarts of de praktijkondersteuner met u nadenken over wat u allemaal kunt doen om te voorkomen dat u nog eens valt. Of wie u kunt snel bellen als dat zou gebeuren.
Houd de dagen na de val in de gaten hoe u zich voelt. Heeft u een of meer van de volgende symptomen? Maak dan een afspraak met de huisarts.
U heeft nog steeds pijn
- Een lichaamsdeel wordt dikker of u krijgt blauwe plekken.
- U heeft hoofdpijn.
- U ziet of hoort minder.
- U bent wat duizelig of u voelt zich wat ‘raar’.
Tijdens de afspraak bij de huisarts
Wees open en deel alle details. Hoe het precies gebeurde, de hoogte van de val, en eventuele symptomen die u nu nog hebt of hebt gehad. De arts controleert of u geen verwonding heeft die met het blote oog niet te zien is. Zo weet u zeker dat uw arts de juiste diagnose stelt en dat u de juiste zorg krijgt.
Na de afspraak met de huisarts
Volg het advies van uw huisarts nauwkeurig op. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Rust nemen.
- Medicijnen innemen.
- Een afspraak maken voor verdere tests of onderzoek.
- Een persoonlijke alarmknop kopen
- De makkelijke dingen doen om vallen te voorkomen
Het advies van de huisarts is afhankelijk van uw symptomen. Het is belangrijk om eventuele complicaties na een val zo snel mogelijk aan te pakken.
Heeft u alle simpele aanpassingen gedaan?
In deze checklist staan 10 praktische tips waarmee u vallen en andere veel voorkomende noodgevallen in en om huis eenvoudig voorkomt. Download de checklist en kijk wat u allemaal al gedaan heeft om ellendige situaties te voorkomen. Wel zo’n gerust gevoel!