“Ik zou je het liefste in een doosje willen doen en je bewaren, heel goed bewaren.” zong Donald Jones. Misschien voelt u zich ook zo over uw geliefde met dementie. Zeker als uw partner of ouder weleens verdwaalt en de weg naar huis niet altijd terugvindt.
Begrijpelijk. Alleen: bewegen is gezond, zeker ook voor mensen met dementie. Het is belangrijk om iedere dag een rondje te wandelen. Ook zelf bepalen waar iemand gaat en staat, blijft belangrijk. Ook al heeft iemand een hersenaandoening en heeft hij of zij soms hulp nodig.
Voor u als naaste is dat misschien spannend. Want wat als u niet weet waar uw geliefde is? Wat als uw ouder of partner verdwaalt? En wat als er niemand in de buurt is om te helpen?
Meer vrijheid met dwaaldetectie
Dwaaldetectie is dan misschien een goede oplossing. Een apparaat met trackingtechnologie laat zien waar uw geliefde is. U heeft rust, omdat u ziet waar uw geliefde is. En uw partner of ouder geniet onbezorgd van een wandeling. Vrijheid en veiligheid dus.
In dit blog leest u meer over dwaaldetectie. Deze onderwerpen komen aan bod:
- Wat is dwaaldetectie en hoe werkt het?
- Waarom is dwaaldetectie belangrijk?
- Wat levert dwaaldetectie op voor de dwaler en de zoeker?
- Hoe werkt dwaaldetectie?
- Wat moeten we doen om dwaaldetectie in te schakelen?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een tracking systeem?
- Welke impact heeft dwalen op relaties?
- Hoe gaat u om met de dwaler zodra hij of zij weer terug is?
- Hoe ver / hoe lang is iemand weg voordat je hem verdwaald noemt?
- Welk soort alarmtoestel is het beste?Wat zeggen anderen over dwaaldetectie?
Wat is dwaaldetectie?
Met dwaaldetectie volgt u de locatie van een persoon of ding. Dwaaldetectie zit op persoonlijke alarmsystemen en werkt met GPS. Het alarm (een alarmknop of -horloge) stuurt een GPS-signaal. Het alarm is gekoppeld aan een app. Dat is een programma op een mobiele telefoon. Deze app pikt het GPS-signaal op. Zo ziet u direct waar iemand met een persoonlijk alarmsysteem is.
[h3] Hier bent u nu
In de app ziet u een cirkel op de plek waar de ander is. Is iemand die snel in de war is wel 3 kilometer van huis? Dan maakt u zich misschien zorgen of hij of zij de weg wel terug kan vinden. Alles wat dichterbij is, vindt u dan wel veilig.
Dat is dan de 'veilige zone' rond het huis. In die veilige zone zitten bijvoorbeeld de buren, de buurtsuper of het park. En natuurlijk de woning zelf. Het alarmsysteem stuurt een melding zodra iemand de veilige zone verlaat.
Waarom is dwaaldetectie belangrijk?
Mensen met dementie, de ziekte van Alzheimer of een andere hersenaandoening gaan nog wel eens dwalen. Dat is een van de ziektebeelden. Het is niet erg als zij een stukje gaan wandelen. Want wandelen is gezond.
Maar het is wel erg als ze verdwalen en de weg naar huis niet meer vinden. Vooral ’s nachts. Een apparaat met dwaaldetectie geeft aan waar de persoon is van wie u houdt. En of u zich zorgen moet maken. Een alarm met dwaaldetectie geeft u daarom rust.
Wat levert dwaaldetectie op voor de dwaler en de zoeker?
U las het eerder al, een alarmsysteem met dwaaldetectie geeft rust. Iemand die het alarm draagt heeft meer vrijheid, binnen veilige grenzen. Gaat iemand verder weg? Verder dan dat u veilig vindt? Zodra uw geliefde de ‘veilige zone’ verlaat, krijgt u een melding. U kunt kiezen of u direct alarm slaat of dat u het nog even aankijkt. Misschien is er niets aan de hand. Dat is aan u.
Hoe werkt de dwaaldetectie van LifeWatcher?
LifeWatcher gebruikt gps-technologie op al haar alarmsystemen. Met GPS ziet u waar degene is die het alarmhorloge of de knop om heeft. Bij het alarm hoort een app. Zodra u het horloge of de alarmknop gaat gebruiken stelt u de app in. U geeft aan waar de drager van het alarm woont, plus de veilige zones. Verlaat de drager zo’n zone? Dan stuurt het systeem een bericht.
Wat moet ik doen om dwaaldetectie in te schakelen?
LifeWatcher heeft haar horloges en SOS-buttons bewust eenvoudig gehouden. U kunt alle instellingen aanpassen. In de app kiest u het horloge icoontje. Daarna gaat u naar ‘Extra Instellingen’ en daar ziet u de optie ‘veilige zone’. U komt op een kaartje terecht waarbij u de LifeWatcher ziet. Dit is een grijs symbool en lijkt op ons logo. U kunt met uw duim en wijsvinger de rode cirkel kleiner of groter maken. Let op: De veilige zone moet minimaal 100 meter zijn.
Veilige zone instellen
Heeft u de veilige zones ingesteld? Dan hoeft u verder niets te doen. Zodra uw geliefde de veilige zone verlaat, dan krijgt de eerste contactpersoon een melding van het systeem. Gaan zij de veilige zone weer in? Ook dan stuurt het systeem een melding.
Welke opties voor dwaaldetectie zijn er op de markt?
Er zijn verschillende soorten alarmsystemen met dwaaldetectie. Het persoonlijke alarmeringssysteem is er daar een van. LifeWatcher heeft 2 opties: horloges en SOS-knoppen. De SOS-knop draagt u bij zich. U hangt hem om uw hals of u maakt hem vast aan uw riem. Het horloge werkt net als een gewoon horloge. Hier vindt u de verschillende opties voor persoonlijke alarmen.
Wat zijn voor- en nadelen van een alarm met dwaaldetectie?
Een persoonlijk alarm met dwaaldetectie heeft veel voordelen. De persoon die het alarm draagt heeft een grotere vrijheid. Hun naasten zijn minder bezorgd. En ook heel belangrijk: het aantal vermissingen is kleiner.
De persoon die het alarm draagt moet het alarm natuurlijk wel dragen. En hij of zij moet het regelmatig opladen. Want: is het apparaat leeg of is er geen bereik? Dan werkt het alarm niet.
Sommige mensen zien op tegen de aanschafkosten van het alarm en de kosten van het abonnement. Er zijn gemeenten en zorgverzekeringen die hiermee helpen. Kijk hier voor meer informatie over een eventuele vergoeding.
Wat doet dwalen met je relatie met anderen?
Leven met dementie kan zwaar zijn. Voor de persoon met de diagnose en de mensen om hen heen. Het dwalen is stressvol. Gelukkig zijn er apparaten met dwaaldetectie, dit zorgt voor rust en vrijheid. Voor iedereen.
Hoe gaat u om met de dwaler zodra hij of zij weer terug is?
Waarschijnlijk bent u allebei geschrokken. Blijf daarom kalm en stel uw geliefde gerust. Luister naar hun ervaringen, als ze daarover willen praten. Is iedereen weer tot rust gekomen? Praat er dan nog eens over. Luister naar elkaars verhaal en kijk samen of u nog iets wilt doen om het dwalen te voorkomen.
Hoe ver of hoe lang is iemand weg voordat je hem verdwaald noemt?
Dwalen of verdwalen is erg beangstigend. Voor degene die weg is, maar ook voor de persoon die aan het zoeken is. Of dat nu een partner, familielid of verzorger is. Een alarmsysteem met locatiebepaling is een goede manier om die zorgen te verminderen.
Wanneer wordt u bezorgd? Is dit als iemand een uur weg is of is dit langer? Bespreek dit met elkaar en maak afspraken. Want dit is voor iedereen verschillend.
Welk soort alarmtoestel is het beste?
Welk alarmtoestel is het beste voor uw geliefde? Een alarmhorloge of toch een SOS-knop? Hier kunt u de verschillende opties vergelijken: https://www.lifewatcher.nl/alarmtoestellen Meer hulp nodig? Gebruik dan onze keuzehulp. Of bel onze klantenservice
Wat zeggen klanten?
Ergotherapeut Suzan: Mijn vader viel met de fiets en werd door omstanders gevonden
“Mijn vader heeft dementie. Ik ben best lang op zoek geweest naar een goed alarmsysteem. Bij iedereen was er wel iets wat net niet ging werken: alarmcentrales alleen in bepaalde delen van het land, een horloge dat het alleen doet met wifi-verbinding.
Qua functionaliteiten ben ik er echt super tevreden over. Ik vind het ook echt fijn om te kunnen zien waar hij is. Ik kijk een paar keer per week, dat stelt mij gerust. Of als ik weet dat hij ergens heen gaat. Dan weet ik zeker dat het goed is gegaan. Met vervoer enzo.
De aanleiding om het alarm aan te schaffen was een val met de fiets. Hij is door omstanders gevonden en naar huis gebracht. Daar waren wel al kleine dingen aan vooraf gegaan. We vertrouwden ook zijn stabiliteit bij het lopen niet meer, in huis of op straat. Gelukkig wist hij nog waar hij woonde. Maar met een alarm had hij ons kunnen bellen en hadden wij er voor hem kunnen zijn.”
Tot slot: Met locatieweergave houdt u een oogje in het zeil
Bewegen is goed. Dat houdt mensen vitaal, het zorgt ervoor dat we niet stijf en stram worden. Wie geniet er nu niet van een wandeling in de buitenlucht? We begrijpen dat u bang bent dat uw geliefde tijdens zo’n wandeling verdwaalt.
Gelukkig zijn er manieren om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals met een persoonlijk alarmsysteem. Uw geliefde kan toch op pad, zoals ze altijd gedaan hebben. Met locatieweergave via GPS houdt u een oogje in het zeil. Zo bent u een stuk geruster en kan uw partner of uw ouder nog steeds genieten. Kijk samen op de website om het model uit te zoeken dat het beste bij u past.